Social Media

Het gebit

Konijnen hebben een totaal ander gebit vergeleken met honden of katten. De tanden en kiezen van konijnen groeien vanaf de geboorte gewoon door! Konijnen hebben dus geen melkgebit.

Gelukkig is bij een normaal gebit de groei en slijtage van de tanden en kiezen in balans. Bij een goede stand van tanden en kiezen vindt er tijdens het eten en knagen continu afslijting plaats. Helaas komt het ook voor dat de stand van het gebit niet goed is, met als gevolg doorgroeiende (snij)tanden. De ondersnijtanden groeien dan vaak naar buiten, terwijl de bovensnijtanden helemaal naar binnen krullen. Ook kunnen haakjes op de kiezen ontstaan. Konijnen die last hebben van hun gebit gaan minder eten en kauwen het voedsel minder goed, waardoor slikken wordt bemoeilijkt. De dieren kwijlen (natte kinnetjes) en geven bij aanraking pijn aan. Ook wordt de vachtverzorging minder.

Bij een natuurlijk dieet van voldoende goed hooi, groenvoer (gras) en wat brokjes zal het gebit voldoende kunnen slijten. Als het konijn beperkt hooi krijgt, maar veel brokjes zal het dier weinig tijd besteden aan eten. Met als gevolg dat de tanden en kiezen onvoldoende zullen afslijten. Een goed dieet met voldoende ruwvoer is dus belangrijk. Een verkeerde stand van het gebit kan ook aangeboren zijn of ontstaan door een tandbreuk of een ontsteking. Gebitsproblemen kunnen dus ook bij oudere konijnen optreden! Als u vermoedt dat uw konijn gebitsproblemen heeft kom even langs.

Lees meer over het konijn, voeding, verzorging en nog veel meer.