Social Media

Tandplak

Ontstoken tandvlees is vaak het gevolg van tandvleesirritatie door tandaanslag of tandplak. Tandplak is een dun, vaak onzichtbaar, kleverig laagje dat zich gedurende de dag op de gebitselementen afzet. Het bestaat uit etensresten vermengt met speeksel waarin (rottings)bacteriën welig tieren. Na een tijdje kan er in de tandplak kalk neerslaan, zo ontstaat tandsteen.

Tandsteen zal het tandvlees nog erger irriteren en de (kans op) tandvleesontsteking neemt verder toe.

Dieren met een verlaagde weerstand of afwijkende zuurtegraad van het speeksel, zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van tandsteen en tandvleesontsteking. Heeft het dier eenmaal tandvlees ontsteking, dan is de kans dat de aandoening vanzelf overgaat niet groot.

Behandeling

Uiteraard is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Maar in alle gevallen maken we het gebit goed schoon en worden ontstoken en beschadigde gebitselementen verwijderd. De rest van het gebit zal worden gepolijst om ophoping van voedselresten en de vorming van tandplak (in de toekomst) tegen te gaan. Dit gebeurt onder algehele narcose en in sommige gevallen zal het dier ter voorkoming van verdere ontsteking met antibiotica behandeld worden.

Beter voorkomen dan genezen!

Gevaarlijk

Bij ernstige tandvleesontsteking kan de infectie zich via het bloed door het lichaam verspreiden, een gevaarlijke situatie! Bij tandvleesontsteking en het terugtrekkend tandvlees komen ook de wortels van de tanden en kiezen blood te liggen. Op die plekken kunnen makkelijk gaatjes ontstaan, wat op termijn zal leiden tot onstoken tandwortels en het verlies van tanden en kiezen.
 

Tandenpoetsen!

Gebitsproblemen kunt u voorkomen door het gebit van uw hond en kat te verzorgen. Iedere dag tanden poetsen is de basis voor een gezond gebit. Daarnaast kunt u door verantwoorde tussendoortjes, kauwstaafjes en speciale tandheelkundige speeltjes de vorming van tandplak tegengaan. Regelmatig het gebit laten controleren is essentieel.

Veel te weinig eigenaren poetsen de tanden en kiezen van hun hond of kat. Als je dit van jongs af aan oefent kan (bijna) iedere hond of kat het tandenpoetsen worden aangeleerd!

>meer over producten en gebitsverzorging

>als tandenpoetsen echt niet lukt