Ontwormen

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?
Het is niet altijd zichtbaar als uw hond wormen in zijn lichaam heeft, daarom is het belangrijk om uw hond regelmatig preventief te ontwormen. Door uw hond te ontwormen beschermt u zowel uw hond als u zelf en uw familie tegen wormen en parasieten. Hoe vaak u uw hond moet ontwormen, hangt af van de leeftijd van uw hond.
Symptomen

Het kan zijn dat uw hond besmet is met wormen als hij last heeft van meerdere van de volgende symptomen:
- Doffe vacht
- Opgezette buik
- Lusteloosheid
- Verlies van conditie
- Diarree
- Worm in de ontlasting
- Wormsegmenten rond de anus
- Gebrek aan eetlust
- Gewichtsafname
- ‘Sleetje rijden’
Soorten wormen

Spoelwormen
Bij een hond komen spoelwormen het meeste voor. Meestal zijn er bij volwassen honden geen symptomen zichtbaar en worden de spoelwormen pas ontdekt als de worm in de ontlasting zit. In het geval van een ergere besmetting kan de hond diarree hebben en braken.
Hierdoor kan de hond vermageren en kan zijn vacht dof worden.
Spoelwormen hebben meer impact op pups. De spoelwormen hebben effect op de werking van de darmen, waardoor de pup last krijgt van diarree, gasvorming en braken. Een pup krijgt een opgezette buik (dit wordt ook wel ‘wormenbuikje’ genoemd), groeit slecht en blijft mager.
De hondenspoelworm is een ziekte die van dier op mens kan worden overgebracht. Vooral jongere kinderen die in gras of zand spelen raken besmet. Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk om honden regelmatig te ontwormen, de ontlasting van uw hond direct op te ruimen en de handen goed te wassen na het buitenspelen of tuinieren en voordat u gaat eten. Over het algemeen hebben mensen geen klachten naar aanleiding van een besmetting met spoelwormen. Enkele mogelijke symptomen zijn misselijkheid, buikpijn en hoesten.
Lintwormen
Er zijn meestal geen symptomen bij volwassen honden met lintwormen. Het enige symptoom is delen van de worm in de ontlasting van de hond. Deze delen zijn gevuld met eitjes en veroorzaken irritatie rond de anus, waardoor de hond gaat ‘sleetje rijden’. Lintwormen komen voor in de dunne darm van de hond en brengen schade toe aan de darmwand. Doordat lintwormen overgedragen worden door de eitjes van vlooien, is goed ontvlooien belangrijk bij het voorkomen van lintwormen.
Honden kunnen besmet raken met de honden- en vossenlintworm, maar voornamelijk vossenlintwormen zijn ook erg gevaarlijk voor de mens. Via uitwerpselen van een vos, besmette aarde of door zelf geplukte bosvruchten of paddenstoelen te eten, kunnen de eitjes worden ingeslikt. Besmetting kan ook plaatsvinden via de ontlasting van een besmette hond. Door uw hond regelmatig te behandelen tegen lintwormen verkleint u de kans op besmetting. Vermijd ook contact tussen uw hond en vossen. Als u vruchten of paddenstoelen plukt, was ze dan grondig voor ze te eten en was uw handen na contact met zand of aarde.
Haakwormen
Tijdens bijvoorbeeld een wandeling kan een haakworm de huid van uw hond binnendringen. Haakwormen zijn ongeveer een centimeter lang en dringen de huid meestal via de poten binnen. Ze leven in de dunne darm, brengen schade toe aan de darmwand en voeden zich met het bloed van de hond. Hierdoor krijgt uw hond bloederige diarree en bloedarmoede. Bloedarmoede is te herkennen aan bleek tandvlees en bleke slijmvliezen bij de ogen. Bij pups en jonge honden zijn er extra symptomen zichtbaar, namelijk een langzame groei en verlies van conditie.
De Hartworm

Hartwormen komen niet voor in Nederland, maar wel in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Italië of andere landen in het Middellandse zeegebied. De worm wordt overgebracht door muggen en groeit tot 20 cm lang rond het hart en de longslagaders van de hond. Een paar maanden na de besmetting komen de volgende symptomen voor: koorts, benauwdheid, vermoeidheid, gewichtsverlies, hoesten en hartritmestoornissen. Ga onmiddellijk naar de dierenarts als u vermoed dat uw hond hartworm heeft!
Verschijnselen:
- Koorts
- Benauwdheid
- Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Hoesten
- Hartritmestoornissen
Gaat u regelmatig met uw hond naar Frankrijk, Spanje of Italië? Doe dan het hele jaar door aan hartwormpreventie, vraag hiernaar bij jouw dierenarts. Wilt u meer informatie over parasieten in verschillende landen in Europa? Kijk op ESCCAP Europe.
Contact KVG Uitgeest
Prinses Beatrixlaan 12, 1911 HR Uitgeest
Tel: 0251-312227
E-mail: info@kvg-uitgeest.nl
Contact en route