Social Media

Myiasis (madenziekte)

Waar kan uw konijn last van krijgen in de zomer?

Myiasis (madenziekte)

Madenziekte wordt veroorzaakt door de blauwgroene bromvlieg. Deze vliegen zoeken konijnen met vieze achterwerken, of konijnen die de lucht van diarree of urine bij zich hebben. Ze leggen eitjes in aangekoekte uitwerpselen of in de viesruikende vacht, meestal in de onderkant van de staart, maar ook tussen de achterpoten. Ook wondjes zijn gevaarlijk, daar worden ook eitjes in gelegd.

De maden die uit de eitjes komen vreten de huid aan en kruipen dan onder de huid van het konijn en richten ernorme schade aan. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig controleert dat;

  • het dier schoon is rond de anus
  • het dier geen diarree heeft of gewond is

Madenziekte is een onaangename en pijnlijke aandoening en levensgevaarlijk voor het konijn! Ga zo snel mogelijk naar uw dierenarts voor behandeling.

Indien er groene vliegen bij uw konijn rondhangen, controleer dan uw konijn en het hok een keer extra.

Oververhitting.

Oververhitting.

Op zonnige dagen moet het konijn voldoende schaduw hebben want een konijn raakt snel oververhit en kan daardoor sterven. Ook van een slecht geventileerd hok, gebrek aan fris drinkwater, zwaarlijvigheid en overbevolking kunnen konijnen oververhit raken. Als uw konijn oververhit is, heeft het de volgende symptomen;

  • een snelle ademhaling
  • het dier kwijlt
  • heeft een blauwe tong
  • is suf

Houdt uw konijn bij oververhitting voorzichtig in een emmer koel water tot de verschijnselen verdwijnen en vergeet vooral niet de oorzaak weg te nemen.

Wilt u meer weten over deze onderwerpen of over de verzorging van konijnen in het algemeen, neem dan gerust contact met ons op.