Social Media

Ouderdom komt met gebreken, dat geldt ook voor katten. Hoewel een kat negen levens heeft zal ook uw kat niet ongevoelig zijn voor vadertje tijd. Chronische nierinsufficiëntie (CNI) is één van de meest voorkomende problemen bij oudere katten.

CNI is een zogenaamde progressieve aandoening. Dit betekent dat katten met CNI niet meer van deze aandoening herstellen maar langzaam steeds zieker worden en er uiteindelijk aan kunnen overlijden. Wel kunnen we door een goede verzorging en behandeling van deze aandoening de kwaliteit van leven van de kat verhogen, de levensverwachting verlengen en het voortschrijden van de aandoening vertragen. 

CNI?

Er zijn verschillende oorzaken van CNI bekend zoals erfelijke nieraandoeningen, tumoren, infecties of nierstenen. Vaak wordt de oorzaak van CNI niet gevonden. Bij CNI zijn de nieren beschadigd waardoor de filterfunctie van de nieren is aangetast. Het dier kan de afvalstoffen (veelal reststoffen van eiwit uit de voeding) onvoldoende uit de bloedbaan filteren. De nieren spelen ook een belangrijke rol in de water- en mineralenhuishouding en in de productie van EPO (erytropoëtine). Ook deze functies worden door CNI aangetast. Even een zijsprong: EPO is een hormoon dat de vorming van bloedlichaampjes positief beïnvloedt. EPO staat vanwege deze positieve invloed op de vorming van bloedcellen op de dopinglijst. 

Therapie

De behandeling is erop gericht om de kwaliteit van leven te verbeteren en om de achteruitgang van de nieren te vertragen. De behandeling bestaat uit aangepast eten en medicijnen. Het speciale voer is een eiwit- en fosforarm dieet. Dat geven we om de nieren te ontzien en om te zorgen dat concentratie van de afvalproducten van de eiwitstofwisseling (ureum) laag blijft. De medicijnen die het dier krijgt zijn erop gericht om de bloeddruk te verlagen en om de nier doorbloeding te verbeteren. Soms zijn er extra medicijnen nodig tegen het braken of om het fosfor gehalte in het bloed te verlagen.

Wees er vroeg bij! Laat de nierfunctie van uw kat vanaf 9 jaar regelmatig controleren. In de kliniek hebben wij hulpmiddelen hoe u gemakkelijk de urine van uw kat kunt verzamelen.