Vaccineren

Wanneer en waarom moet ik mijn konijn laten vaccineren?
De gezondheid van uw konijn begint bij de basis. Met een goed onderkomen, de juiste voeding en tijdige vaccinatie voorkomt u al veel problemen.
Konijnen laten niet altijd direct zien dat ze ziek zijn. Het is daarom belangrijk dat u uw konijn tijdig laat vaccineren tegen een aantal ziekten. Twee ziekten zijn vooral erg gevaarlijk voor uw konijn: Myxomatose en het Viraal Hemorrhagisch Syndroom (VHS). U kunt uw konijn gelukkig tegen deze zeer besmettelijke, dodelijke ziekten laten vaccineren. Hieronder vindt u een kort overzicht met informatie over deze nare aandoeningen.
Het is verstandig om uw konijn 1 keer per jaar te laten vaccineren tegen Myxomatose en VHS. Er wordt dan ook een algemene gezondheidscontrole door de dierenarts uitgevoerd.
Myxomatose

Uw konijn kan deze ziekte krijgen wanneer hij gebeten wordt door besmette muggen, steekvliegen of vlooien. Ook direct contact tussen uw konijn en een konijn met Myxomatose, kan besmetting veroorzaken.
Symptomen:
- Dikke bobbels in de huid rond de ogen, snuit, oren of anus
- Etterende oog- en neusuitvloeiing
- Vastgeplakte oogleden
Hoe voorkomt u deze ziekte?
- Zorg ervoor dat uw konijn niet gebeten kan worden door stekende insecten (bedek het hok bijvoorbeeld met een muskietennet) en behandel uw konijn tegen eventuele vlooien;
- Laat de dierenarts uw konijn 1 keer per jaar tegen Myxomatose vaccineren. Het voorjaar is de meest geschikte tijd om met vaccineren te beginnen, dan komen de stekende insecten tevoorschijn.
VHS

Viraal Hemorrhagisch Syndroom
VHD is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus: het RHD-virus. Dit virus, dat zeer besmettelijk is, verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen (zie symptomen), maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.
Van het RHD-virus zijn twee varianten bekend: het RHD1- en het RHD2-virus.
Symptomen:
- Stoppen met eten
- Hoge koorts
- Benauwdheid
- Bloedingen
- Zenuwstoornissen
- Plotselinge dood
Hoe voorkomt u deze ziekte?
- Plaats een gezond dier nooit bij een ziek dier
- Geef geen voer dat in contact kan zijn geweest met besmette dieren
- Laat de dierenarts uw konijn vaccineren tegen VHS1 en VHS2
Contact KVG Uitgeest
Prinses Beatrixlaan 12, 1911 HR Uitgeest
Tel: 0251-312227
E-mail: info@kvg-uitgeest.nl
Contact en route