-
Openingstijden
Wij behandelen alleen volgens afspraak.
Maandag t/m vrijdag van 9.00uur tot 18.30uur
en zaterdag van 10.00 tot 11.30uur
Social Media
de teek

De Teek.
Teken zijn berucht omdat ze allerlei ziekten kunnen overbrengen op mens en dier, zoals de ziekte van Lyme en Babesiosis. Teken komen overal voor en niet alleen in bossen. Ze zijn ook te vinden in duingebieden, stadsparken en in onze tuinen. Ze bevinden zich in lagere gewassen zoals gras, bladeren en struiken. Ze zijn actief van maart tot oktober/november.
Lyme en babesiose

Ziekte van Lyme
Mensen en honden kunnen besmet worden door een beet van een besmette teek. Het is een bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Zieke honden kunnen de volgende symptomen vertonen: lusteloosheid, koorts, gewrichtsproblemen en/of kreupelheid. Bij ernstige gevallen bestaat zelfs de mogelijkheid dat de hartspier en het zenuwstelsel worden aangetast. Het is dus van groot belang om deze ziekte zo snel mogelijk te laten onderzoeken en behandelen.
Babesiose
Dit is een parasiet die de teek tijdens het bloedzuigen kan verspreiden. Bij deze ziekte worden de rode bloedcellen vernietigd en kunnen de volgende symptomen veroorzaken: bloedarmoede, bloed plassen, geelzucht en lusteloosheid. Ook hoge koorts wordt vaak waargenomen. Zonder tijdig ingrijpen kunnen honden hieraan dood gaan.
Ehrlichiosis
Deze aandoening wordt veroorzaakt door de bacterie-achtige Ehrlichia Canis die via een besmette teek zowel mens als hond kan besmetten. Bij de hond verloopt de ziekte in verschillende fasen. Soms zijn de ziekteverschijnselen niet zo duidelijk. Er ontstaan “vage”klachten. Deze fase kan jaren duren. Bij acute fase wordt de hond ziek en krijgt verschijnselen zoals koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, vergroting van de lymfeklieren, oog- en neusuitvloeiing en toevallen. Daarnaast ontstaat er een ontsteking van de bloedvaten, dit leidt ertoe dat de hond bloedingen krijgt. Het herstel van de hond is mede afhankelijk van het afweersysteem van de hond. De behandeling bestaat uit het geven van antibiotica en ondersteunende therapie.
bestrijding van teken

Bestrijding van teken
Het is nu noodzakelijk geworden om uw hond het hele tekenseizoen goed te beschermen tegen teken, dus niet alleen als u op vakantie naar het buitenland gaat! Er zijn verschillende middelen die uw hond kunnen beschermen zoals de tekenband (Scalibor, werkt 5-6 maanden) of pipetten (Bravecto , 1 pipet per maand) in de nek of 1 tablet per maand door het voedsel (Nexgard). Daarnaast is het belangrijk om uw hond minimaal 1 keer per dag goed op teken te controleren. Er bestaat namelijk geen enkel middel die 100% voorkomt dat uw hond wordt gebeten door de teek. Indien u toch een teek vindt verwijder hem dan met een tekenpincet, u kunt daarna de plek ontsmetten met wat Betadine jodium.
vlooien

Vlooien!
Als Kliniek krijgen wij dagelijks vragen over vlooien, en vooral over de bestrijding van vlooien bij de hond en de kat. Een vlooienplaag vormt immers nog steeds de grote schrik voor veel huisdiereigenaren.
Parasieten
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.
Alvorens tot de vlooienbestrijding over te gaan zullen we eerst de cyclus van de vlo bespreken.
2 Soorten vlooien
Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.
De cyclus van de vlo
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag.
Huisdier en omgeving
In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.
Topje van de ijsberg
Een heel klein deel van de cyclus bestaat uit volwassen vlooien. Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten. Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding.
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:
- Jeuk Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.
- Wormen Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.
- Vlooienallergie Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.
Goede middelen tegen vlooien zijn verkrijgbaar in de kliniek
Vraag gerust advies voor het juiste middel bij uw hond en/of kat.
wormen

Ontwormen.
Dat we regelmatig (minimaal 4x per jaar) onze huisdieren moeten ontwormen is al lang bekend. De overheid adviseert om elke maand te ontwormen in een gezin met kleine kinderen. Dit is na onderzoek gebleken omdat spoelwormen en Toxocara een mogelijk ernstige impact kan hebben voor de volkgezondheid, vooral bij kinderen.
Sinds een laatste onderzoek blijkt er een “nieuwe” worm in Nederland gesignaleerd te zijn. Het gaat om de Angiostrongylus vasorum, ook wel Franse Hartworm genoemd. Deze parasiet kwam voorheen alleen in “het buitenland” voor.
De parasiet verspreidt zich via vossen. De volwassen wormen leven in het hart en de grote bloedvaten van de long. De larven werken zich via de longblaasjes een weg naar de luchtwegen alwaar ze worden opgehoest en doorgeslikt en vervolgens via de ontlasting het lichaam verlaten. De larven worden vervolgens opgenomen door slakken, kikkers, knaagdieren en vogels (die de slakken eten). De larven kunnen vervolgens door de hond worden opgenomen door het eten van slakken, kleine knaagdieren, kikkers of door contact met besmet slakkenslijm. De op deze manier opgenomen larven ontwikkelen zich in 40 tot 60 dagen tot volwassen wormen in de longen. Honden kunnen, eens besmet, jarenlang larven uitscheiden via de ontlasting. Door de wormen wordt een chronische ontsteking van met name de bloedvaten van de long veroorzaakt. Daarnaast kunnen ook problemen gaan optreden met de bloedstolling.
Mogelijke ziekteverschijnselen:
*Snel vermoeid raken
*Hoesten (soms schorre, droge hoest)
*Moeite met ademhalen
*Braken met buikpijn
*Bloedarmoede
*Anorexie, vermagering
Indien er een vermoeden is van besmetting, is het verstandig om een test uit te voeren. Dit kan in de kliniek getest worden en gebeurt met een mengmonster van 3 dagen ontlasting.
Vaak wordt er gezegd: ik zie nooit wormen… Dat wil niet zeggen dat uw huisdier niet besmet is!! Eitjes van wormen ziet u niet met het blote oog!
Het kan dus nooit kwaad om een keer extra te ontwormen!
Goede ontwormingsmiddelen zijn: Milbevet tablet (hond en kat) en Profender pipet (kat).
Hoevaak moet ik ontwormen?
Pup (2 – 8 weken)
U ontwormt uw pup voor het eerst als hij twee weken oud is, waarna u dit elke twee weken herhaald. Als u een pup koopt van een fokker, controleer dan of de fokker de pup elke twee weken heeft ontwormd.
Jonge hond (8 weken – 6 maanden)
Bij een jonge hond is het verstandig om elke maand te ontwormen.
Jonge hond (6-12 maanden)
Verstandig om vanaf 6 maanden tot 1 jaar elke 2 maanden te ontwormen.
Volwassen hond vanaf 1 jaar
Een volwassen hond moet elk kwartaal, dus vier keer per jaar, ontwormd worden.
Contact KVG Uitgeest
Prinses Beatrixlaan 12, 1911 HR Uitgeest
Tel: 0251-312227
E-mail: info@kvg-uitgeest.nl
Contact en route