Social Media

Hoe kunt u zien of uw huisdier pijn heeft en/of lijdt?

Pijn

Niet eten en drinken 

Vaak denkt men dat als dieren niet piepen of janken, ze geen pijn hebben. Dit is niet juist! Bij veel dieren openbaart pijn zich vaak heel anders.


 

Honden kunnen bijvoorbeeld hun pijn uiten door veel te hijgen of door hun interesse in de omgeving en in uitgaan te verliezen. Of juist door heftige onrust, niet willen eten of drinken en niet of moeilijk opstaan of liggen.

Terugtrekken                  
Katten zijn eerder geneigd zich terug te trekken en stiller te worden.

Stil in hoekje    
Konijnen, cavia’s en hamsters kunnen zelfs zonder te piepen doorlopen met een gebroken poot. Als ze erg ziek zijn, eten ze niet meer en zitten stil in een hoekje.

“Bol”    
Vogels gedragen zich slaperig en zitten “bol” (ze zetten al hun veren op en/of zitten op de grond).

Pijn       
Het is goed om te bedenken dat wat bij mensen pijn veroorzaakt, dit bij dieren ook doet. Al zal, net als bij de mens, het ene dier daar meer last van hebben dan het andere en dus eerder pijn aangeven.

Gedrag
Eigenlijk komt het er op neer dat uw dier zich anders gedraagt dan u van hem gewend bent

 

 

Hulp van uw dierenarts

Het moment    
Ook al bent u van mening dat uw dier lijdt, het blijft moeilijk om het moment vast te stellen waarop u vervolgens het leven van het dier laat beëindigen.
 

 

Bij de beslissing kan de dierenarts u helpen door alle argumenten voor en tegen euthanasie met u te bespreken. Ga er hierbij vanuit dat de dierenarts probeert het leven van uw huisdier te verlengen, mits dit een dierwaardig leven is.

Het besluit        
De dierenarts laat het dier niet zomaar inslapen als een eigenaar besluit dat het dier thuis niet meer te handhaven is. Het belangrijkste is dat eigenaar en dierenarts respect hebben voor elkaars mening én ervaring. Op basis daarvan kunt u de beste keuze maken voor uw dier.

Als de vooruitzichten van het dier niet helemaal duidelijk zijn, kan nader onderzoek b.v. bloed- of röntgenonderzoek in sommige gevallen helderheid verschaffen over de te nemen beslissing.
Let wel: u als eigenaar bepaalt wanneer uw dierenarts ingrijpt. U kent het dier het beste. De dierenarts krijgt slechts een momentopname van het dier te zien en het kan natuurlijk best zo zijn dat het zich op dat moment net anders gedraagt dan thuis.

Huilen mag

Wij raden u aan om bij het inslapen aanwezig te zijn. U kunt uw huisdier vasthouden en ervaren dat het inslapen zonder angst en pijn verloopt. Uw dier zal meestal ook rustiger zijn als u erbij bent.
 

 

 

De dierenarts geeft uw dier een kalmeringsprikje waardoor het rustig in slaap valt. Als het dier rustig slaapt krijgt het een laatste prik met een overdosering van een narcosemiddel. De ademhaling stopt en even later ook het hart. Het dier is dan overleden. Dat gebeurd zonder opwinding. Soms geeft het dier na de injectie nog een enkele zucht of is een spiertrilling zichtbaar. Dit is een ontlading van energie uit het lichaam en kan soms minuten lang duren. Uw dier merkt hier niets meer van.
Voor kinderen kan het doodgaan van hun dier soms minder bedreigend zijn als ook zij erbij aanwezig kunnen zijn. Ze moeten dit natuurlijk wel zelf willen. U kunt hen het beste van te voren goed uitleggen wat er allemaal gaat gebeuren. Vertel ze dat u ook erg verdrietig zult zijn en misschien ook wel moet huilen. Ze hoeven zich niet groter te houden dan ze zijn.