Social Media

Teken

 

Tekenziektes bij honden: waar u op moet letten

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de gevaren van ziektes die door teken kunnen worden overgedragen. Zo is inmiddels wel bekend dat ook dieren de ziekte van Lyme kunnen krijgen. Maar er zijn nog andere aandoeningen die je dier door een besmette teek kan oplopen. Daarom zetten we een aantal van deze ziektes én de bijbehorende symptomen op een rij.

Ziekteverwekkers en teken

Er zijn verschillende pathogenen (ziekteverwekkers van biologische oorsprong) die worden overgedragen door teken en vervolgens bij de gastheer ziektes veroorzaken. Denk hierbij aan verschillende soorten bacteriën, virussen en protozoa (een groep eencellige micro-organismen).

Iedere individuele teek kan verschillende ziekteverwekkers bij zich dragen. Dieren kunnen dan ook met meer dan één pathogeen  besmet worden, wat natuurlijk de diagnose en behandeling een stuk moeilijker maakt.

Zoals de meeste infecties die gebruik maken van een tussengastheer (in dit geval de teek) kunnen de symptomen vaag en aspecifiek (chronische klachten waarbij het gissen is naar de medische oorzaak) zijn.

In Nederland bevindt zich de hoogste concentratie besmette teken rondom de Veluwe. Maar ook in andere bos-, duin- en heidegebieden worden besmette teken aangetroffen.
Als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd nadat deze zich heeft vastgebeten, wordt het risico op overdragen van ziektes verkleind, maar is nog steeds aanwezig.

Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme wordt ook wel borreliose genoemd, omdat het wordt overgedragen door  de Borrelia-bacterie. Het wordt overgedragen door de schapenteek (Ixodes ricinus) en de hertenteek (Ixodes scapularis) en is vernoemd naar het dorpje Lyme in Connecticut, waar in 1975 een epidemie van deze ziekte uitbrak.

Het verloop van de ziekte van Lyme is erg grillig. Er worden verschillende stadia onderscheiden die bij mensen beginnen met de bekende rode kring. Het blijkt echter dat de ziekte niet altijd keurig deze stadia volgt en bij dieren zijn deze stadia zelfs nog minder goed te onderscheiden.

De meest bekende symptomen zijn:

 • Gewrichtsontstekingen. Dit veroorzaakt een plotselinge kreupelheid die zo’n 4 dagen duurt. De locatie waar het dier kreupelt kan wisselen.
 • Koorts
 • Verminderde eetlust
 • Uitdroging
 • Sloomheid, niet willen bewegen
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Aantasting van de nieren

Babesiose
Babesiose wordt overgedragen door de teek Dermacentor Reticularis. Deze teek wordt door de zachte winters nu ook in Nederland gesignaleerd.

Een van de meest opvallende symptomen is het rood kleuren van de urine. Dit komt door het kapot gaan van de rode bloedcellen. Babesiose wordt veroorzaakt door de protozo Babesia canis die zich nestelt en voortplant in de rode bloedcellen.

Andere klachten kunnen zijn:

 • Verdikking en ontsteking van de huid
 • Koorts
 • Slechte eetlust
 • Braken

Babesiose krijgt als het behandeld wordt een chronisch verloop. Helaas zijn de klachten die hiermee gepaard gaan meestal nog zo serieus dat vaak alsnog op euthanasie wordt overgegaan. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen, zweren, bloedarmoede en een verhoogde hartslag.